10 filme documentare despre Bucuresti

Realizate de elevii din 7 licee bucurestene, in cadrul proiectului de educatie urbana “Ia-ti orasul inapoi!”.

Timp de 4 luni, membrii Cluburilor de Educatie Urbana din liceele si colegiile  “Stefan Odobleja”, “Viilor”,  “Mihai Eminescu”, “Petru Rares”, “Ion Neculce”, “Gheorghe Sincai” si “George Cosbuc”  au documentat orasul, s-au imprietenit cu el, au explorat spatii abandonate, au luat interviuri, apropiindu-se atat unii de altii, cat si de oras. Cu ajutorul camerei de filmat au constientizat mai bine ce inseamna Bucurestiul, in ce mediu traiesc si ce pot face pentru a schimba viitorul spatiului public.

Filmele realizate de ei ofera noi perspective asupra  Bucurestiului contemporan, care ne afecteaza sau ne incanta pe toti. Veti putea viziona documentare despre urmatoarele subiecte: miscarea parkour in capitala, trecutul si prezentul parcului Kiseleff, istoria si pericolele ce pandesc parcul Tineretului in viitorul apropiat, explorarea urbana a cladirilor de patrimoniu abandonate, demolarile din zona Berzei-Buzesti si  planurile de dezvoltare ale orasului, spatiile de intalnire preferate de bucuresteni, fenomenul graffiti in capitala, muzica in spatiul public vs spatiul privat si viata de noapte a orasului.

Vandalii fac arta? Sau artistii vandalizeaza?– film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Colegiului National „Mihai Eminescu”.( Luminita Danila, Ilinca Stefanescu, Rusu Andreea, Mihalache Adrian, Bucurescu Ileana.)

Graffiti – bun sau rau? Oricine isi da cu parerea despre el, cei ce il sustin spun ca e arta, contestatarii spun ca e vandalism – cel mai sigur e ca iti exprimi un mesaj liber, cu multe vizionari pe cap de locuitor.

Parerile ambelor parti sunt importante pentru a ajunge la un consens, de asta au fost motivati si realizatorii primului film despre fenomenul graffiti in Bucuresti.

Orasul in miscare – film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Colegiului Economic „Viilor”( Croitoru Cristina-Luminita, Gheorghiu George, Samoila Sergiu, Matei Liliana, Bulgar Cristina, Ispas Irina.)

Cine sunt ciudatii aia de alearga prin oras si sar peste obstacole vazute doar de ei? O miscare nascuta din refuzul de a accepta ordinea spatiala a orasului, a prins forma si in capitala. In afara i se spune „parkour”, intalnirile sunt libere si poate invata oricine cum se poate lua la intrecere cu orasul.


Santier in lucru – film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Colegiului Tehnic „Petru Rares” (Stan Rares, Dinca George, Simion Iulian, Dumitrescu Iulian, Tarcus Cristina)

Asa se spune ca e un oras mereu, se construieste si se demoleaza, cladiri vechi sau noi, de patrimoniu sau nu. Cine ar trebui sa ia aceste decizii? Cine le ia?

Berzei-Buzesti, Hala Matache, PID,PUZ,PUG…de unele am auzit de altele nu.

Un film cu tot ce nu stim despre planurile de dezvoltare ale Bucurestiului si cum acestea ne afecteaza si ne vor schimba orasul.

 


Poveste fara sfarsit – film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Colegiului Tehnic „Petru Rares” (Ana Maria Iordan)

E adevarat ca parcul Tineretului a fost o mlastina? Sau va fi o piscina de lux? Cat din parc mai e al nostru?

Intrebari cu raspunsuri stiute de prea putini si care vor schimba vietile multora.

Un film despre trecutul si pericolele ce pandesc parcul Tineretului.

Fata nevazuta a orasului– film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Liceului „Stefan Odobleja” ( Istrati Gabriel Alin, Prodea Andreea, Madularu Razvan-Mihai, Ciobanescu Ligia Ionela, Ghitica Ana Maria, Oana George Vlad, Nicoleta Paun.)

Moara lui Assan, Gradina Capitol, Fortul militar de la Autostrada Soarelui, Parcul Bazilescu…” de ultimul am auzit, dar nu l-am vazut ”…

Un oras este modelat de locuitorii sai, unii se limiteaza la traseele prestabilite de zi cu zi, altii sunt curiosi sa vada ce se ascunde in spatele viitoarelor daramaturi.

Elevii de la Odobleja si-au luat rolul de exploratori urbani in serios, si ne prezinta cateva din spatiile abandonate ale orasului care ar putea fi valorificate

Ne vedem la TNB?– film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Colegiului National „Mihai Eminescu” (Andrei Atabay, Lavinia Pieptea, Catalina Balan)

Te-ai intrebat vreodata ce ne influenteaza cand ne alegem un loc de intalnire?

Elevii de la Eminescu au fost mai curiosi ca oricine si au luat oamenii la intrebari.

Sa fie popularitatea spatiului? Proximitatea? Linistea? Sau pur si simplu nu sunt locuri atragatoare de intalnire in Bucuresti?

Un film despre locurile preferate de bucuresteni pentru intalniri.

Viata de noapte– film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Colegiului National „Ion Neculce” ( Chiriac Ioana, Anton Robert.)

Aproape toti oamenii lucreaza ziua si se distreaza noaptea, sau invers?

Unde iesim, cu cine si la ce ora?

O scurta radiografie a distractiilor nocturne in functie de ocupatia fiecaruia.

Un film despre viata de noapte a Bucurestiului.

Pe urmele trecutului – film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Colegiului National „Ion Neculce”.( Gheorghe Claudia Elena,  Gheorghe Diana Isabela Maria, Ghita Mihaela, Loiz Diana Andreea.)

Parcul Kiseleff a fost odinioara o frumoasa padure ce a fost transformata in parc. Filmul ne povesteste cum s-a transformat parcul o data cu extinderea orasului si parerea oamenilor in legatura cu ce a devenit astazi.

Our Musical Bucharest – film realizat de Clubul de Educatie Urbana al ColegiuluiNational „George Cosbuc”( Zirra Ileana, Munteanu Ioana, Roman Antonia, Deaconescu Alexandra, Motoc Ana Maria, Diaconu Ana Maria, Pirvu Catalina, Fronia Mihaela.)

Muzicantii de strada – cum influenteaza acestia trecatorii si locul in care canta in comparatie cu cei care performeaza in spatii private?

Ne raspund la aceste intrebari chiar ei, artistii profesionisti din Bucuresti si spectatorii ocazionali sau fideli.

Un film despre muzica in spatiul public versus muzica in spatiul privat.

Bucuresti, print sau cersetor?– film realizat de Clubul de Educatie Urbana al Liceului „Gheorghe Sincai” (Irina Voinea, Botea Mihaela, Alexandru Andrei, Anton Alexandra, Nitulescu Alexandra,Clatinici Florentina, Panzaru Minodora)

Primaverii sau Ferentari? Bamboo sau Suburbia?

Istoria, cultura si situatia economica fac din Romania un teritoriu fascinant al contrastelor, care se manifesta cel mai puternic in Bucuresti, cu totii le-am simtit si vazut, majoritatea s-a obisnuit cu ele insa strainii sunt fascinati de ele, considerandu-le exotice. Liceenii va prezinta perspectiva lor.

Advertisements

1 Comment

Filed under Licee

One response to “10 filme documentare despre Bucuresti

  1. Pingback: Protest în vînt de 7 aprilie / Ia-ți orașul înapoi – proiecție | Wind protest: Get back your city – screening » Chiosc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s